top of page

NTAK - Általános információk a turisztikai attrakciók üzemeltetőinek

Frissítve: jan. 2.

A turisztikai attrakció olyan turisztikai céllal hasznosított és működtetett természeti vagy ember alkotta vonzerő, illetve földrajzi terület, amely a látogatók számára élmény-, szabadidős, utazási szolgáltatásokkal, kínálati palettával, vagy szórakoztatási funkcióval rendelkezik. A regisztrációs kötelezettség a turisztikai attrakció üzemeltetői tevékenységet 2021. november 1. napján már ellátókra, illetve azt követően megkezdő szolgáltatókra vonatkozik.


NTAK - Általános információk a turisztikai attrakciók üzemeltetőinek
NTAK - Általános információk a turisztikai attrakciók üzemeltetőinek

A látogató (vendég) az a természetes személy, aki az adatszolgáltatásra kötelezett turisztikai attrakció által nyújtott szolgáltatást jeggyel, belépővel vagy bérlettel veszi igénybe, függetlenül a szolgáltatásért ellenértéket fizető személyétől.


Adatszolgáltatásra kötelezett turisztikai attrakció az a turisztikai attrakció, amelynek üzemeltetője az attrakció szolgáltatásainak igénybevételét folyamatos, időszakos, vagy alkalomszerű jelleggel, belépőköteles módon, jegyértékesítéssel vagy jegy kiállításával biztosítja.

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény veszélyhelyzet ideje alatti eltérő szabályairól szóló 255/2023. (VI. 26.) Korm. rendelet értelmében a 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő turisztikai attrakció számára kötelező az NTAK adatszolgáltatás 2023. július 1-től, a 12 millió forint nettó árbevételt meg nem haladó szolgáltatók pedig mentesültek a kötelezettség alól. A 12 millió forintot meghaladó és a 100 millió forintot meg nem haladó 2022. évi nettó árbevétellel rendelkező turisztikai attrakciók üzemeltetői az eredetinél későbbi időpontban, 2024. január 1-jétől lesznek kötelesek az NTAK adatszolgáltatásra.


  1. lépés


Amennyiben az NTAK regisztrációt elvégzi, közvetlenül értesülhet az aktuális hírekről, információkról, az adatszolgáltatással és a szoftverekkel kapcsolatos követelményekről.


A regisztrációra és adatközlésre kötelezett turisztikai attrakciók pontos listáját és a szükséges tennivalók listáját itt találja >>


2. lépés

Amennyiben az Ön vállalkozása 12.000.000 Ft feletti árbevétellel rendelkezik és érintett az NTAK turisztikai látványosságokat érintő adatközlésében, akkor pillantson rá a kifejezetten erre a célra fejlesztett online rendszerünkre, mely amellett, hogy leveszi a válláról a törvényi megfelelőség megvalósítási terhét, végtelenül egyszerűen használható és még számos, érezhető gazdasági és menedzsment előnyökkel jár.


MyTix - Egyszerű - Gyors - Gazdasásgos megoldás NTAK - a turisztikai attrakciók üzemeltetőinek






32 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page