top of page

Fenntartható fejlesztések titka, avagy mi a kölcsönösen előnyös ipari szoftverfejlesztés kulcsa

Frissítve: 2022. júl. 5.

Ennek a cikknek az a tévhit szolgál alapjául, miszerint: "Az ipari szoftverfejlesztés kényszerűen szükséges nyűg egy termelő, gyártó vállalatnak." - ez a gondolati irányvonal több sebből vérzik, mindjárt ki is fejtjük, hogy miért!


Az Ősrobbanás

Ennek a "legendának" a kialakulási okai arra az időszakra vezethetőek vissza, amikor a rendszerváltás után gomba módra szaporodó vállalkozások egyre gyorsabb fejlődésbe kezdtek. Dinamikus módon terjeszkedtek mind földrajzilag, mind szolgáltatási palettájukat tekintve. Így, akarva-akaratlan hamar elérték azt a növekedési korlátot, ami a további fejlődésüket, sok esetben akár a teljes működésüket veszélyeztette.


  • Egyre összetettebb folyamatokat kellett menedzselniük

  • A földrajzilag tagolt működés által lelassult a kommunikáció és romlott annak hatékonysága

  • A mind szervezeti, mind földrajzi összetettségből adódóan megnőtt a "káosz"

  • A fejlődésből adódó személyzeti struktúrában a kvalifikációs különbségi szintek még magasabbra nőttek


Ezen és még sok hasonló más probléma kezelésére irányultak az első hazai ipari szoftverfejlesztés munkálatok. Elképesztően sok feladat robbant a piacra, amelyek végrehajtásához alig volt hazai szakembergárda. Gyerekcipőben jártak, vagy még nem is léteztek az ipari szoftverfejlesztés modern metódusai. Kezdetleges, sokszor szedett-vedett teljesen vegyes összetételű eszközállományra kellett megoldásokat fejleszteni.


Összegezve, egy robbanásszerűen megnőtt piaci igényt kellett egy szűk szakmai csoportnak, akkor még kezdetleges fejlettségi szinten lévő fejlesztési metódusokkal úgy megoldani, hogy még alig volt követhető jó példa előttük. Így, a fejlesztések rendkívül elnyúlhattak, sokszor értelmezhető eredmény nélkül zárultak, és mivel erőteljes hiánygazdaság volt, rendkívül drágák is voltak mindezek. Tehát, a jelenlegi vállalkozói réteg öreg motorosai, akik abban az időben már aktívan benne voltak az üzleti életben, nem csoda, hogy sokszor félve tekintenek még mindig vissza az egyedi szoftverfejlesztés világára.


Az elkülönülő fejlesztések csapdája

A következő üzleti generáció számára már egy fokkal természetesebb gondolat volt az ipari célszoftverekben való gondolkodás. A működésük egy-egy kritikus elemére, folyamatára, egyedi megoldásokat hoztak/hozattak létre. A már fejlettebb fejlesztési módszertanokkal lényegesen tervezhetőbbé váltak a projektek, nem is beszélve a fejlesztések minőségi ugrásáról. A szakembergárda létszáma és összetétele is hatalmasat fejlődött.


Hamar természetessé vált az, hogy a fejlődő, jól prosperáló cégeknél kialakultak a több kis autonóm ipari célprogramból álló szoftver portfóliók, melyeket sok esetben külön-külön fejlesztői csapatok hoztak létre. Bár, az eszközök és operációs rendszerek fejlődési üteme is felgyorsult, egy-egy fejlesztés - komolyabb utólagos módosítások nélkül - akár 5-6 éven át is kiszolgálta a céget. Ennek ellenére így is szép lassan elértünk a következő generáció fő problémaköréhez, ami nem más, mint a kompatibilitási, rendszer integrálhatósági határok. A céges működési folyamatok olyan szinten folynak már egymásba, hogy a jobb kéznek mindig tudni kell, hogy mit csinál a bal. Az adott rész programoknak egymással kommunikálni kell, közös vezérlésbe, menedzsment-alkalmazásba kell bedolgoznia, amit a fejlesztői logikák különbözőségei miatt vagy tud, vagy nem. A fejlesztőknek évekkel ezelőtt átadott projektekbe kell(ene) belenyúlniuk, fejleszteni azokat, amikor sok esetben már az azokat futtató operációs rendszerek is már frissítések nélkül maradtak. Ez a működési modell megszült egy kritikus helyzetet:

Hogyan tartható életben a vállalat működésében kulcsszerepet játszó, régen fejlesztett, átadott és kifizetett szoftver? - A fejlesztő már sokszor meg sincs. Ha meg is van, gazdaságilag és szakmailag nem érdekelt abban, hogy a múltban átadott rendszerekkel foglalkozzon. Jöttek, jöttek a fájó kompromisszumok és egy újabb fejezet íródott be a fent emlegetett "legendába".


Gazdasági korszakváltás

Mára egy újabb mérföldkőhöz ért az ipari szoftverfejlesztés világa. Az eszközök, fejlesztési környezetek, operációs rendszerek fejlesztésén túl, az együttműködési keretek helyes megválasztásával lehet a legnagyobb előnyökhöz jutni.


Két irányvonal közül választhatunk:

Követjük az előző generáció zátonyra futott, "Rendeld meg, fizesd ki és használd és üzemeltesd magad, amíg tudod!" - modellt választjuk. Vagy?!


Váltunk az ésszerűség és gazdaságosság irányába

A mai leghatékonyabb fejlesztési és üzemeltetési modell az, hogy az ipari szoftverfejlesztés egy állandó szakmai támogatással, fejlesztéssel és üzemeltetéssel felépülő folyamatos szolgáltatássá alakul át. Így, megrendelőként nem kell előre mindent "megálmodni", hanem lépésről-lépésre haladhat a fejlesztőkkel a megoldandó feladatokkal megfelelő prioritások mentén. Az induláskor létrehozott MVP (Minimum Viable Product, azaz minimum életképes termék) egyszerre ad hatékony eszközt az átállás ütemezésére, a folyamatok mielőbbi hatékonyabbá tételéhez és a későbbi fejlesztések pontosításához.


Fenntartható fejlesztések titka - MVP
Fenntartható fejlesztések titka - MVP

Az elkészült és bevezetett megoldások így rövid időn belül már termelővé tudnak válni, és ami talán még fontosabb, hogy valós működésből származó információkra, adatokra épülhetnek a következő fejlesztési szakaszok. Ez a módszer millió egy fejlesztési zsákutcától, feleslegesen elszórt fejlesztési pénztől, időtől menti meg a Megrendelőt. A fejlesztő számára pedig kiszámíthatóságot, a fejlesztői kapacitásainak még hatékonyabbá tételét teszi lehetővé. Amennyiben meg tudunk barátkozni a "nincsen kész ipari szoftver" - gondolatával és rááll az agyunk a folyamatos, lépésről-lépésre fejlődés logikájára, akkor megnyílik az a jövő, ami valóban azokat az eredményeket hozza, amelyeket szertnénk.


Ráadásul ebben a modellben a fejlesztő nemcsak, a gyors átadásban és projektzárásban, hanem a hatékony működésben válik érdekeltté. A vállalat és a benne lévő döntéshozó személyek ezzel a módszerrel végre megszabadulhatnak a Covid-helyzet, háborús gazdasági válság által kialakult hosszú távú tervezés lehetetlenségének nyomasztó hatásától.


Lépjen Ön is erre a fejlődési útra!

Tudjuk, hogy Önnek sem ipari szoftverfejlesztőre, hanem működő, hatékony megoldásokra van szüksége!


Ha úgy látja, hogy ez az a modell , ami az Ön cégét is előnyösebb helyzetbe hozhatja, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kiváló referenciákkal és milliókat érő tapasztalatokkal várjuk Önt!


K3 - Az Ipari szoftverfejlesztő


72 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page