top of page

A Klímaváltozás hatása az IT-re

Frissítve: 2022. aug. 8.

A klímaváltozásról, a becsült és a valóságban tapasztalt hatásairól már nap, mint nap érkeznek a hírek a nagyvilágból. Sokáig úgy tekintettünk erre a fogalomra, mint egy lehetséges, kellemetlen jövőképre, ami majd valamikor esetleg befolyásolja a jövő generációink életét. Nem vettük elég komolyan, nem vesszük elég komolyan…


Az idei nyár tartósan forró napjai kóstolót adtak a jövőbeli hétköznapjainkból, és ez még csak a kezdet.


A közelmúlt történései, melyek előrevetítik a jövőt

“A júliusi hőhullámban, amely az Egyesült Királyságot is elérte, az elégtelen hűtés miatt leállt a Google Cloud adatközpontja. A helyi szerverpark nem csak regionális ügyfeleket szolgál ki, hanem több csendes-óceáni térségbeli és az Egyesült Államokban működő céget is. Ezek a vállalatok a leállás miatt órákon keresztül nem fértek hozzá a Google kulcsfontosságú szolgáltatásaihoz.


Részlet a Google Cloud Service log felületéről - hőség miatti rendszerleállás 2022.07.19.
Részlet a Google Cloud Service log felületéről - hőség miatti rendszerleállás 2022.07.19.


Nem csak a Google került ilyen kínos helyzetbe, felhőüzletági versenytársának, az Oracle-nak is hasonló zavarokat kellett elhárítania július utolsó napjaiban. Az Oracle státusz oldala szerint: "A régióban szokatlanul magas hőmérsékleti viszonyok miatt az Egyesült Királyság déli (londoni) adatközpontjában a hűtő infrastruktúra egy részében probléma lépett fel.” - az alábbi sorokat a portfolio.hu hozta le a július 19-i ominózus esetet követően.


A probléma súlyosságát az mutatja meg leginkább, hogy ilyen mértékű, 10 órás!!! teljes cloud központ leállásra még nem volt példa a Google életében.


Jó, jó, de hogyan érint ez engem? - gondolhatják a hazai cégvezetők.

A válasz: Sokkal komolyabban, mint ahogy az elsőre tűnik!

Gondoljuk végig! Ha a klímaváltozás miatt kialakuló tartós hőhullámok hatásai az IT világ ezen óriásainak rendszereit is térdre kényszerítik, akkor mennyire “körülmény állóak” a saját IT rendszerek? Azok az informatikai rendszerek, amelyekre a saját céges folyamataink épülnek (gyártásvezérlés, menedzsment rendszerek, ügyfélkezelés, készletezés, biztonsági rendszerek stb. )


K3 Az ipari szoftverfejlesztő
K3 Az ipari szoftverfejlesztő

Mit tehetünk, hogy ésszerű lépésekkel csökkentsük a hasonló vagy még durvább saját, vagy központi rendszerleállások esélyét a jövőben?


Ezt a kérdést két stratégiai oldalról célszerű megvizsgálni:

  • Mit tehetünk a klímaváltozás okainak csökkentése érdekében?

  • Hogyan tudjuk csökkenteni az IT rendszerek klímaváltozás hatásaival szembeni kockázati kitettségét?


Mit tehetünk a klímaváltozás okainak csökkentése érdekében?

Ennek a területnek a célravezető vállalati megközelítése, hogy miként tudjuk gazdaságilag és környezettudatosság szempontjából szinkronban optimalizálni a működésünket? Ennek a kulcsa pedig abban rejlik, hogy milyen hatásfokkal tudjuk átlátni és megfelelő kontroll alatt tartani a folyamatokat, és ezáltal a legalacsonyabb szintre hozni a felesleges erőforrás használatokat (alapanyag, logisztika, energia,kompetencia és munkaidő szinten). Fussuk át ezeket gyorsan egyesével!


Alapanyag: Az optimális alapanyag felhasználás fontosságáról ma már nem kell hosszú szónoklatokat tartani. Az egekbe ugrott beszerzési árak és a tervezhetetlenebbé vált, sokszor spot piaci beszerzések miatt ma ez gazdasági kulcskérdés is. De mellette, a nem optimalizált, magasabb hibafaktorral működő gyártási folyamatok miatt képződő selejt a gazdasági paraméterek rontása mellett teljesen elkerülhető környezetterhelést is jelent, ami tovább erősíti a klímaváltozás ránk nehezedő hatásait. Ezen többletterhelések minimalizálása/megszüntetése nagy mértékben csökkentené az ÜHG (üvegházhatású gázok) kibocsátását, ezáltal elősegíti a klímaváltozás elleni hatékony fellépést.


Feladat: Az alapanyag gazdálkodás még pontosabb tervezésére, irányítására szolgáló rendszerek, és a gyártási technológia fejlesztése. Sok esetben kínál kiaknázható lehetőséget a gyártási hulladékok, melléktermékek (akár szolgáltatási melléktermékek) hasznosítása, újrahasznosítása. Két érdekes példa ezekre:


Logisztika: A mai kor logisztikai kihívásainak való megfelelés kulcsa az, hogy mennyire pontos információkkal és milyen hatékonyságú irányítási eszközökkel rendelkezünk ezen terület menedzseléséhez, illetve, hogy milyen infrastruktúrával, eszközökkel oldjuk meg a szükséges feladatokat. Ez elsőre lehet túl általános megfogalmazás, nézzünk bele kicsit a részletekbe!


A logisztika az anyagok, információk, személyek, energia rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, szervezése, irányítása, ellenőrzése. Pontosan számítani és hatékonyan tervezni egy gyorsan változó gazdasági közegben csak jól átgondolt és felépített rendszer segítségével lehet. Ha már rendelkezünk a szükséges és elégséges információval és a rendszerünk a megfelelő logikával dolgozik ezen adatok feldolgozásában, akkor már legalább látunk a saját közegünkben. A következő szükséges elem, hogy mindezen naprakész információk birtokában hatékonyan irányítani tudjuk folyamatainkat.


A logisztika a vállaltunk szív- és érrendszere, eljuttat minden szükséges dolgot a különböző létfontosságú szervekhez, biztosítva ezek egészséges működését.


Feladat: A logisztikai rendszerünk állapota alapjaiban határozza meg a vállalat (szervezet) egészségi, és válságállósági szintjét. Mindemellett a logisztika ipari szoftverekkel való támogatása által igen komoly gazdasági és környezetterhelési megtakarítások érhetők el, ami kulcsfontosságú az élhető jövőnk vonatkoztatásában. A logisztika megfelelő felépítésével és irányításával sokat tehetünk a klímaválság elleni küzdelmünkben.


Energia: Ez az a terület, ami az egyik legnagyobb kihívást jelenti a legtöbb gyártó/termelő cégnek és a teljes társadalomnak egyaránt. A gyártási költségek egyik kulcs értéke a felhasznált energia ára. Ennek a területnek 3 stratégiai pontja a következő:

  • energiabiztonság

  • energia bekerülési költsége

  • a szükséges energia környezetterhelési értéke


Energiabiztonság - energia nélkül megáll a termelés, leáll a működés. Így első, és legfontosabb terület a szükséges energia biztosítása. Ebben a kérdéskörben 2 tennivalónk biztos, hogy van. Az első, hogy a működési folyamatainkat felmérve pontosan látnunk kell, hogy hol, milyen típusú és milyen forrásból származó energiára van szükségünk. Ezen adatok alapján meghatározható, hogy hol vannak azok a folyamatok, amelyeknél lehet alternatív megoldásokat alkalmazni, skálázhatóvá tehető, csökkenthető a fogyasztás. Mindemellett egyértelműen meghatározható, hogy mely folyamatok energiaellátására lehet és mely területek biztosítására kötelező biztonsági energiaellátást kiépíteni. Egy, az energiaellátást vezérlő ipari szoftver segítségével egyrészről elemezhetővé és konrollálhatóvá tehető az energiaellátás, másrészről kialakítható és irányíthatóvá válik bármely esetleges energiaellátási hibából adódó vészüzem. A legfontosabb irányítási rendszerek, biztonsági rendszerek, hűtő- vagy épp fűtőrendszerek, amelyek energia ellátásáról a fő energiaforrás bárminemű leállása esetén, meghatározott ideig még képes a további teljesértékű, vagy csökkentett módban történő üzemelésre.


Itt jegyeznénk meg, hogy sok gyártó/termelő partnerünk esetében ez volt az a pont, ami miatt az ipari szoftver infrastruktúrájuk jelentős része biztonsági külső adatközpontokba került. Még a mostani cikkünk nyitó gondolatát adó google szerverleállások mellett is, hatványozottan magasabb működési- és adatbiztonság érhető el egy jól átgondolt és felépített felhő rendszerrel. (De ez megér majd egy külön cikket is, ígérjük azzal is jövünk hamarosan. ).


A biztonsági energiaellátás egy nagyon innovatív megoldását kínálja például a Plug Power hidrogén üzemanyagcellás rendszere. Ez a forradalmian hatékony megoldás amellett, hogy kiemelkedő, ipari szinten is alkalmazható üzembiztonságot garantál, amellett zéró CO2 emissziós mutatója miatt a klímaválság elleni fellépés hatékony módja lehet.


energia bekerülési értéke: Magán a beszerzés árán nem igazán, a hatékony felhasználásán viszont igen sokat javíthatunk. A folyamataink felmérésével, újragondolásával és megfelelő vezérlésével sok esetben komoly megtakarítások érhetők el.


a felhasznált energia környezetterhelése: Az energia bekerülési költségének két eleme van, de legtöbbször csak az egyik tényezővel kalkulálunk, azzal foglalkozunk. Ez az ár, amit most kifizetünk egy egységnyi energiáért. Ennek az ára ugrott meg hirtelen, ezzel találkozunk nap, mint nap Ettől fáj a fejünk, hogy gazdálkodjuk ki, hogy őrizzük meg működőképességünket, pedig ott van egy másik ár is, amit folyamatosan fizetünk, csak nem vesszük észre. Ez az ár pedig sokkal magasabb, mint gondolnánk! Ez az adott energia környezetterhelése. Ezért a jövő generációk életével fizethetünk. Sokan úgy vannak vele, hogy ez egyelőre kevésbé tény, kevésbé kifejezhető konkrét összegben. Ez már magában őrület…


Ha szeretnénk egy kicsit összegben kifejezni a kifejezhetetlent, akkor csak egy kifejezés és annak számbeli érték növekedését hoznánk fel példában, amiről ma talán még kevesen tudnak, pedig a nagyon közeli jövőben mindenki ismerni és fizetni fogja. Ez a kifejezés az évi 1 tonna CO2 megkötés vagy nem kibocsátási megtakarítás, és annak árfolyama:

2017-ben ennek az árfolyama 4 EUR volt, ma 84 EUR. Ez 21-szeres növekedés 5 év alatt. Halkan jegyezzük meg, hogy a 2022. júniusában elfogadott új EU szabályozás alapján 2027-ben általánosan bevezetik a vállalati és lakossági karbonadót. Akkora hova fog ugrani ez az érték?!


A drága kompetencia és munkaidő:

A testreszabott ipari szoftverek, ipari rendszerek fejlesztése, bevezetése és napi szintű használatával igen komoly idő, energia és környezetterhelés takarítható meg. Ezek a rendszerek többek között arra kínálnak magas hatásfokú megoldást, hogy a vállalat szervezetében felépült, összegyűjtött tapasztalatokat, metódusokat, know-how-kat rendszerbe foglalva egy magasabb működési szintet legyen képes biztosítani, ráadásul mindezt lényegesen alacsonyabb erőforrás igénnyel és környezetterheléssel. Ezt a “megnyert” többletet a vállalat saját céljainak elérésére fordíthatja és ráadásul a klímaváltozás kiváltó okait is a saját szintjén hatékonyan csökkentheti.


A fent említett fenntartható újragondolás a vállalatok részéről önállóan sokszor szinte kivitelezhetetlen feladatnak tűnik, de ma már léteznek erre szakosodott tanácsadó cégek, kulcsrakész, cégre szabott megoldásokkal.

Gombamód szaporodnak azok a megoldások, amelyek zöld alternatívát kínálnak a saját szegmensükben és ezek iránt a kereslet exponenciálisan növekszik. Lásd zöld energiával működő szerverparkok a google-nél:


Google zöld szerverek Európában
Google zöld szerverek Európában

A hatékony gazdasági és környezettudatossági célok összehangolásában például innovatív lehetőséget kínál a Hearts in Green - Vállalat zöldítési projekt. Az ipari folyamatok szoftveres környezetében történő optimalizásában pedig saját szakértői csapatunk komoly tapasztalattal bír, állunk rendelkezésükre.


Business Analyst szolgáltatásunkkal részletesen feltérképezheti, és konkrét fejlesztési ütemtervbe rendezheti a jelenlegi paramétereit. A jövőbeli üzleti céljaik és a modern IT által kínált gazdaságos és környezettudatos megoldásaival egyszerre alakíthatja vállalatának, dolgozóinak és saját családjának életét a jövőben.

Kérjen tájékoztatást Business Analyst a szolgáltatásunkról itt >> Kapcsolat

41 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page